CAMPANIA DE VACCINARE - ANTI COVID-19

04.01.2021 14:38

C O M U N I C A T

CAMPANIA DE VACCINARE ANTI COVID-19 INCEPE SI LA

 CENTRUL DE VACCINARE NR. 1 SIMLEU SILVANIEI

 

Incepand cu data de 05.01.2021, ora 8:00 Campania de vaccinare anti Covid-19 incepe si in Simleu Silvaniei, la  Centrul de vaccinare Nr.1, care functioneaza in incinta Spitalului Orasenesc „Prof. Dr. Ioan Puscas” .

In prima etapa a campaniei,  in acest centru  au fost programate si vor fi vaccinate aproximativ 200 de cadre medicale, pentru care au fost deja livrate un numar de  210 doze de vaccin Comirnaty.

Prima persoană căreia i se va administra vaccinul va fi asistentul sef al spitalului,  Lapohos Andrei, urmat de directorul medical Dr.Stet Anca Maria - medic primar epidemiolog, Dr.Muste Gentiana – medic primar boli infectioase, managerul spitalului Dr.chim.Marcela Coltau si As. pr. Crisan Claudia care s-a oferit voluntar sa participe la  campania de vaccinare.

In cursul aceleasi zile se vor mai vaccina un numar de 21 de medici din unitatea sanitara, precum si asistentele sefe din sectii/compartimente si alt personal medical si auxiliar, cu totii implicati direct in echipele de tratare a pacienților infectați cu noul coronavirus.

Pentru buna desfășurare a campaniei, a fost desemnată o echipă medicală care să verifice starea de sănătate a persoanelor programate înainte și după vaccinare.

Astfel, înainte de imunizare, se va efectua triajul epidemiologic și triajul medical, persoana programata pentru vaccin completeaza un chestionar de triaj, iar dacă se identifică o contraindicație temporară la vaccinare (exemple: temperatură corporală, infectare recentă), pacientul primește recomandarea de a se reprograma.

Dacă la triaj nu se identifică nicio contraindicație, persoana în cauză citește și semnează un formular de Consimțământ informat și ulterior este direcționată către zona de vaccinare. După vaccinare, pacientul va primi o adeverință și va fi supravegheat medical timp de 15 minute. Dacă nu apar reacții post - vaccinale va fi programat, pentru administrarea celei de-a doua doze, conform metodologiei.

Centrul de vaccinare are un punct de vaccinare, care functioneazaîn cadrul Ambulatoriului de specialitate a spitalului, la parter (intrare prin Fisier, cam. 42).

Programarea persoanelor pentru vaccinarea împotriva COVID-19 se realizează pe platforma informatică – https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ (programările sunt disponibile doar pentru personalul din Etapa 1). 

 

Conform reglementărilor naționale, în etapa I, populația prioritizată pentru vaccinarea împotriva COVID-19 este:

- Personalul din spitale și unități ambulatorii (personalul medico-sanitar, personalul auxiliar, personal administrativ, securitate și pază și alte categorii);

- Personalul din sistemul de medicină de urgență: ambulanță, SMURD, IGSU, IJSU, camere de gardă, CPU, UPU;

- Personalul din medicina primară – din rețeaua de medicină de familie, medicină școlară și asistență medicală comunitară;

- Personalul din laboratoare, farmacii și alți lucrători din domeniul sănătății;

- Personalul din serviciile stomatologice;

- Medici rezidenți, elevi și studenți cu profil medical;

- Paramedici și alți voluntari care își desfășoară activitatea în unități sanitare;

- Personalul de îngrijire care își desfășoară activitatea în centrele rezidențiale și medico-sociale;

- Personalul care acordă îngrijiri medicale și sociale la domiciliu;

- Personalul din serviciile de sănătate publică (Institutul Național de Sănătate Publică, Direcțiile de Sănătate Publică);

- Personalul din unitățile sanitare ale ministerelor cu rețea sanitară proprie;

- Personalul din centrele de dializă și transfuzii;

- Personalul implicat în derularea campaniilor de vaccinare.