VIZITATORI

IN ATENTIA VIZITATORILOR !

Avand in vedere Instructiunea  nr. 161/2023 privind

 INSTITUIREA STARII DE ALERTA EPIDEMIOLOGICA DETERMINATA DE GRIPA,

emisa de Ministerul Sanatatii, incepand cu data de 06.01.2023 pentru o perioada de 30 de zile se aplica urmatoarele masuri:

 

PROGRAM DE VIZITA

16:00 – 17:00

(1 persoana la un pacient internat)

 

ACCES RESTRICTIONAT

Sectia Pediatrie si compartiment Nou-Nascuti

 

********************************************************************************************

 

 

PROGRAM DE VIZITA

 

- 14,00 - 18,00 - LUNI - VINERI

- 10,00 - 16,00 - SAMBATA – DUMINICA

 

                Accesul vizitatorilor în salon este permis după cum urmează:

            - 1 vizitator/pacient în saloanele cu un număr de cel mult 3 paturi, pacienţii putând fi vizitaţi doar pe rând;

            - 1 vizitator/pacient în saloanele cu un număr de 4-6 paturi, putând fi vizitaţi maximum doi pacienţi în acelaşi timp;

            - 1 vizitator/pacient în saloanele cu un număr mai mare de 6 paturi, putând fi vizitaţi maximum trei pacienţi în acelaşi timp.

            Durata vizitei este limitată la 30 de minute, cu excepţia secţiilor/compartimentelor ATI.

           

            Vizitarea pacienţilor în ATI este permisă zilnic: în intervalele orare 1400-1500 și 1700-1800.

            Accesul vizitatorilor în salon de ATI este permis după cum urmează:

            - la saloanele cu cel mult 4 paturi este permis accesul pentru 1 vizitator/pacient/intervalul orar de vizită, pacienţii putând fi vizitaţi doar pe rând;

            - la saloanele cu peste 4 paturi este permis accesul pentru 1 vizitator/pacient/intervalul orar de vizită, putând fi vizitaţi maximum 2 pacienţi în acelaşi timp;

            - durata vizitei este de maximum 10 minute, cu posibilitatea de prelungire, cu acordul medicului ATI; pe toată durata vizitei, persoana vizitatoare va fi însoţită de personalul secţiei/compartimentului;

            - contactul fizic cu pacientul este permis numai cu acordul şi sub supravegherea asistentei medicale sau medicului ATI şi trebuie să fie scurt şi după o prealabilă dezinfecţie suplimentară a mâinilor vizitatorului.

           

            Nu este permis accesul vizitatorilor: 

            - care prezintă semne clinice de infecţii acute;

            - aflaţi în stare de ebrietate sau aflaţi sub influenţa unor substanţe halucinogene.

 

            Vizitatorii au următoarele obligaţii: 

            - să se legitimeze, să poarte echipament de protecţie

            - să respecte instrucţiunile personalului privind regulile interne şi măsurile interne de prevenire a transmiterii infecţiilor.

 

            Pentru pacienţii internaţi, cu respectarea drepturilor pacientului, aparţinătorii pot discuta direct cu medicul curant în timpul programului zilnic de lucru al acestuia, în baza unui program stabilit de medicul şef/coordonator de secţie/compartiment, aprobat de directorul medical şi afişat la loc vizibil la intrarea în secție/compartiment/spital.

        În situaţia în care programul de vizită este suspendat, ori în situaţia în care starea de sănătate a pacientului nu permite vizitarea, secţiile/compartimentele au obligaţia de a asigura informarea telefonică zilnică a aparţinătorilor, prin medicul curant/medicul de gardă/personalul desemnat, despre starea şi evoluţia pacientului, cu respectarea drepturilor pacientului.

            Prin excepţie, în cazul pacienţilor în stare terminală, cu excepţia celor internaţi în secţiile/compartimentele ATI, aparţinătorii au dreptul de a vizita pacientul zilnic, indiferent de oră. În măsura în care condiţiile din secţie/compartiment permit acest lucru, se poate asigura prezenţa permanentă lângă pacient a unui aparţinător, cu acordul medicului curant. În măsura în care condiţiile din secţie/compartiment nu permit accesul permanent, se va asigura accesul într-un spaţiu de aşteptare, în apropierea secţiei/compartimentului.  

            În cazul pacienţilor internaţi care au un grad redus de mobilitate din cauza patologiei prezentate, pe oricare dintre secţiile/compartimentele spitalului, cu excepţia secţiilor/compartimentelor ATI, accesul unui însoţitor poate fi permanent, cu respectarea măsurilor interne de prevenire a transmiterii infecţiilor şi cu acordul şefului de secţie/coordonatorului de compartiment.

            În cazul copiilor cu vârsta de până la 14 ani, internaţi în oricare dintre secţiile/compartimentele spitalului, cu excepţia secţiilor/compartimentelor ATI, se permite prezenţa permanentă a unui aparţinător, dacă se solicită acest lucru. 

          În cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani internaţi în oricare dintre secţiile/compartimentele spitalului, cu excepţia secţiilor/compartimentelor ATI, se poate permite prezenţa permanentă a unui aparţinător, cu acordul şefului de secţie/coordonatorului de compartiment.

            Este strict interzis vizitatorilor ca pe perioada vizitei să filmeze sau să fotografieze pacientul fără acordul expres al acestuia.

            Vizitatorul va fi înregistrat într-un registru, aflat la punctul de triaj.

            Vizitarea presupune efectuarea unui triaj epidemiologic în zona special desemnată pentru accesul vizitatorilor.

            Este recomandat a se evita vizita aparținătorilor copii sub 14 ani.

            Pe durata programului de vizitare, personalul medical poate solicita vizitatorilor/aparținătorilor să întrerupă vizita și să părăsească incinta spitalului, în situații de urgență medicală, precum și în cazul în care conduita lor este necorespunzătoare sau prejudiciază efectuarea de manevre și îngrijiri medicale.

 

            Vezi: REGULAMENT VIZITATORI

 

Ghid de bune practici pentru apartinatori / vizitatori

            Dacă o rudă apropiată de dvs. sau un prieten este internat în spital, asigurați-vă că urmați cel puțin în mare parte acest COD DE BUNE PRACTICI:

            Vizitați un pacient internat în spital, fără a fi obositori. Poate fi un lucru foarte util pentru bolnav. Aceștia au nevoie să vadă că nu sunt abandonați.

            Nu intrați într-un salon mai mult de 3 vizitatori in acelasi timp. Imaginați-vă ce se întâmplă într-o cameră de spital cu cinci paturi în care sunt cinci bolnavi și 10 – 12 aparținători. Rețineți că sunt secții în spitale unde vizitele sunt dăunătoare bolnavilor (ATI, nou-născuți, de exemplu).

            Nu aduceți copii în vizită la bolnavi. Mai ales  pe cei foarte mici. In spitale sunt germeni extrem de virulenți rezistenți la atibiotice și antiseptic. Copii nu știu să se ferească de suprafețele contaminate, pot contacta boli serioase.

        Stați descoperiți. Vorbiți în șoaptă. Purtați îmbrăcăminte decentă, halat de unica folosinta. Incercați să vă imaginați un spațiu închis în care să zicem, trei bărbați comentează un meci de fotbal, patru femei schimbă rețete de zacuscă, doi tineri vorbesc la telefon,  doi copii se joacă, doi tineri vorbesc la telefon,  un bolnav râde,  unul plânge,  unul se vaită, și poate unul își dă sufletul.

            Nu deranjați sub niciun motiv vizita medicilor în saloanele cu pacienți internați.

            Nu faceți nici un fel de apecieri negative la adreasa îngrijirilor medicale de față cu pacienții. Astfel de comentarii  le puteți  face apoi,  oricând dar nu de față cu pacientul dvs. sau alți pacienți.

            Retineți că personalul medical  nu are în grijă doar ruda dvs. este dator să asigure asistență medicală tututor pacienților de care răspunde fiind singurul în măsură să aprecieze indicațiile terapeutice și gradul unei urgențe.

            Lăsați-vă necazurile și grijile acasă. Intrați în salonul pacientului dvs. cu zâmbetul pe buze,  încrezător, vesel, încurajator. Transmiteți optism și speranță. Un om aflat în spital suferă, știe că poate muri, se teme pentru el și pentru apropiații lui care vor rămâne singuri, fără sprijinul lui. Filtrați cu atenție știrile de acasă sau de la serviciu și transmiteți pacientului numai acele informații care ar contribui la menținerea unui tonus psihic bun.

            Respectați somnul și odihna pacientului dvs. și a  celorlalați din salon. Rețineți și vorba că “vizitele rare și scurte sunt cele mai plăcute”. În unele situații poate fi util.

            Intrebați medicul ce poate mânca pacientul dvs. internat. Daca aduceți mâncare:

            - nu aduceți multă odată

            - nu aduceți alimente perisabile

            - nu aduceți mâncăruri cu mirosuri puternice (mezeluri,  ceapă,  usturoi)

            - gandiți-vă că ceilalți pacienți internați poate nu pot sau nu au voie să mănânce.

            Nu aduceți și nu administrați bolnavilor medicamente fără știrea medicului curant.

            Dacă sunteți în vizită la un pacient nu stați degeaba. Vorbiți cu el fără a-l obosi.  

         Păstrați curățenia. În spitale se muncește mult pentru curățenie, se cheltuiesc  bani mulți și adesea acest lucru nu se  vede.