VIZITATORI

IN ATENTIA VIZITATORILOR !

PROGRAM DE VIZITA

(In contextul pandemiei cu SARS COV-2)

 

Pentru evitarea contagiozitații și limitarea infecțiilor respiratorii de sezon (infectia cu SARS COV-2) 

în conformitate cu precizările Ministerului Sănătății  și D.S.U. din 08.03.2020 vă aducem la cunoștință că

ACCESUL APARȚINĂTORILOR ÎN SPITAL ESTE RESTRICTIONAT!

În caz de necesitate, personalul medical va lua legătura cu familia telefonic, iar Informații despre starea de sănătate a pacientilor internati (suspect/confirmati COVID-19) pot fi oferite aparținătorilor nominalizați de pacient prin intermediul urmatoarelor numere de telefon: 

-  Apartinatorii care doresc sa primească informații despre starea pacientilor internati, pot suna prin intermediul centralei telefonice la numărul de interior corespunzător secției unde s-a efectuat internarea. 

    - Nr. de telefon al centralei spitalului: 0260 - 679.056 (interval orar 08:00-16:00), vezi LISTA cu numerele de telefoane aferente sectiilor

-  Nr. de telefon mobil: 

- 0741 909 845 - Sectia Medicina interna 

- 0752 817230 - Sectia Chirurgie generala

- 0746 790 965 - Compartiment ATI

******************************************************************************

 

1.      Accesul in spital al vizitatorilor este permis in urmatoarele intervale orare (in afara perioadelor de restrictie):

         - Luni - Vineri -  15:00 - 20:00

              -  Sambata - Duminica - 10:00 - 20:00

ACCES RESTRICTIONAT in zonele de risc: Compartiment ATI si NEONATOLOGIE

        - Vizitele apartinatorilor pentru relatii despre starea pacientilor internati se va face cu respectarea programului stabilit de catre medicul currant, in intervalul orar pentru relatii cu apartinatorii.

        - Numarul de vizitatori pentru un pacient /salon nu poate fi mai mare de 3 persoane. Pentru a da posibilitatea vizitei             si pentru ceilalti pacienti, daca exista solicitari in acest sens, durata vizitei va fi limitata la 60 de minute.

2.      Accesul se face în baza documentului de identitate - vizitatorii sunt obligati sa se legitimeze la poatra spitalului. 

3.      Accesul se permite numai persoanelor cu ţinută si comportament decent, accesul este interzis persoanelor aflate in stare de ebrietate.

4.      Accesul se permite numai prin poarta principala şi în locurile şi spaţiile special destinate vizitatorilor.

5.      Accesul minorilor sub 14 ani este interzis neinsotit.

6.      Pe toată perioada prezenţei în incinta spitalului, vizitatorii trebuie să poarte la vedere ecusonul care le atestă această calitate.

7.      Este obligatoriu pentru toti vizitatori portul halatului de unica folosinta in cadrul sectiilor si compartimentelor.

8.      Exceptie sunt urgenţele medico - chirurgicale ale pacienţilor, accesul vizitatorilor acestora în spital este permis numai cu acordul medicului de garda.

9.      În afara programului prevăzut pentru vizitarea bolnavilor, accesul în spital se face numai pe baza "biletului de liber acces” eliberat de medicul curant şi vizat de şeful de secţie sau de medicul de gardă, dupa caz.

10.  În intervalul orar 07:00 - 15:00, pacienţii au acces, însoţiţi sau nu, cu bilet de internare/trimitere, in incinta spitalului, exceptie facand cazurile de urgente medico-chirurgicale, la fel si pentru restul de interval al zilei.

11.  Este interzis accesul persoanelor străine în spital în zonele cu risc, bloc operator, bloc naşteri, compartiment nou-născuţi, sterilizare centralizată, laboratoare, farmacie, depozite de deşeuri medicale periculoase, staţie de oxigen, precum şi în orice altă zonă stabilită ca si zona de risc sau cu restrictie.

12.  La ieşirea din spital, persoanele care însoţesc minori sunt legitimate, pentru a se stabili calitatea pe care o au în raport cu minorul: reprezentant legal, gradul de rudenie şi legitimitatea părăsirii spitalului de către copil.

13.  Dacă conducerea unitatii stabileşte o perioadă de carantină, conform dispoziţiilor autorităţii de sănătate publică judeţene, în această perioadă se limitează sau se interzice, după caz, accesul vizitatorilor în spital.

14.  Accesul în ambulatoriu al pacienţilor, însoţiţi sau nu, este permis în funcţie de programul ambulatoriului (07,00 – 15,00), cu bilet de trimitere de către medicii specialişti, medicii de familie din exteriorul spitalului, medicii din ambulatoriu sau din spital. Deasemenea este  permis pacienţilor cu afecţiuni cronice, după confirmarea diagnosticului, carora li se permit prezentarea directa la medicul specialist din ambulatoriul de specialitate, pe baza scrisorii medicale, a carnetului de evidenta a pacienului cronic sau a cazurilor de urgente medico-chirurgicale (fara bilet de trimitere).

15.  Accesul salariaţilor unor firme prestatoare de servicii în spital, reprezentanti medicali, furnizori de medicamente, materiale sanitare, alimente, etc. este permis dupa inregistrarea la intrare in unitate, pe baza documentului de identitate şi/sau legitimaţie de serviciu.

16.  Accesul reprezentanţilor mass-mediei se face numai pe baza legitimaţiei de acreditare în specialitate şi a documentului de identitate, precum şi cu acordul conduceri spitalului.

In spital se poate filma, fotografia numai cu acordul conducerii, iar intervievarea pacienţilor sau filmarea acestora se poate face numai în condiţiile legii.

17.  Accesul în spital al altor categorii de persoane, precum echipe de control din cadrul Ministerului Sănătăţii Publice sau din cadrul instituţiilor aflate în subordinea sa (Directia de Sanatate Publica Salaj), Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Salaj, etc., medici în schimb de experienţă, medici rezidenţi, studenţi, stagiari,  etc., se face pe baza legitimaţiei de serviciu.

18.  Este interzis accesul în spital al persoanelor care au asupra lor armament, muniţii, substanţe toxice, bauturi alcoolice, stupefiante, explozive ori alte instrumente care pot pune în pericol viaţa, integritatea corporală sau sănătatea personalului propriu şi a pacienţilor ori patrimoniul unităţii.

19.  Excepţie fiind persoanele care se află în timpul executării misiunilor de intervenţie, de protecţie a demnitarilor români sau străini ori a personalităţilor sau care asigură paza persoanelor internate, private de libertate, dupa caz.

20.  Autovehiculele serviciului de ambulanţă, SMURD, autovehiculele personale, alte vehicule care transportă persoane care necesită îngrijiri de urgenţă au acces permanent în spital.

21.  In incinta spitalului sunt interzise fara acordul scris al conducerii spitalui: afisajul, vanzarile ambulante, distributia materialelor publicitare.

22.  Vizitatorii au obligatia sa nu isi lase obiectele personale nesupravegheate, indiferent de zona in care se afla, spitalul nefiind responsabil de disparitia acestora.

 

Ghid de bune practici pentru apartinatori / vizitatori

            Dacă o rudă apropiată de dvs. sau un prieten este internat în spital, asigurați-vă că urmați cel puțin în mare parte acest COD DE BUNE PRACTICI:

            Vizitați un pacient internat în spital, fără a fi obositori. Poate fi un lucru foarte util pentru bolnav. Aceștia au nevoie să vadă că nu sunt abandonați.

            Nu intrați într-un salon mai mult de 3 vizitatori in acelasi timp. Imaginați-vă ce se întâmplă într-o cameră de spital cu cinci paturi în care sunt cinci bolnavi și 10 – 12 aparținători. Rețineți că sunt secții în spitale unde vizitele sunt dăunătoare bolnavilor (ATI, nou-născuți, de exemplu).

            Nu aduceți copii în vizită la bolnavi. Mai ales  pe cei foarte mici. In spitale sunt germeni extrem de virulenți rezistenți la atibiotice și antiseptic. Copii nu știu să se ferească de suprafețele contaminate, pot contacta boli serioase.

        Stați descoperiți. Vorbiți în șoaptă. Purtați îmbrăcăminte decentă, halat de unica folosinta. Incercați să vă imaginați un spațiu închis în care să zicem, trei bărbați comentează un meci de fotbal, patru femei schimbă rețete de zacuscă, doi tineri vorbesc la telefon,  doi copii se joacă, doi tineri vorbesc la telefon,  un bolnav râde,  unul plânge,  unul se vaită, și poate unul își dă sufletul.

            Nu deranjați sub niciun motiv vizita medicilor în saloanele cu pacienți internați.

            Nu faceți nici un fel de apecieri negative la adreasa îngrijirilor medicale de față cu pacienții. Astfel de comentarii  le puteți  face apoi,  oricând dar nu de față cu pacientul dvs. sau alți pacienți.

            Retineți că personalul medical  nu are în grijă doar ruda dvs. este dator să asigure asistență medicală tututor pacienților de care răspunde fiind singurul în măsură să aprecieze indicațiile terapeutice și gradul unei urgențe.

            Lăsați-vă necazurile și grijile acasă. Intrați în salonul pacientului dvs. cu zâmbetul pe buze,  încrezător, vesel, încurajator. Transmiteți optism și speranță. Un om aflat în spital suferă, știe că poate muri, se teme pentru el și pentru apropiații lui care vor rămâne singuri, fără sprijinul lui. Filtrați cu atenție știrile de acasă sau de la serviciu și transmiteți pacientului numai acele informații care ar contribui la menținerea unui tonus psihic bun.

            Respectați somnul și odihna pacientului dvs. și a  celorlalați din salon. Rețineți și vorba că “vizitele rare și scurte sunt cele mai plăcute”. În unele situații poate fi util.

            Intrebați medicul ce poate mânca pacientul dvs. internat. Daca aduceți mâncare:

            - nu aduceți multă odată

            - nu aduceți alimente perisabile

            - nu aduceți mâncăruri cu mirosuri puternice (mezeluri,  ceapă,  usturoi)

            - gandiți-vă că ceilalți pacienți internați poate nu pot sau nu au voie să mănânce.

            Nu aduceți și nu administrați bolnavilor medicamente fără știrea medicului curant.

            Dacă sunteți în vizită la un pacient nu stați degeaba. Vorbiți cu el fără a-l obosi.  

         Păstrați curățenia. În spitale se muncește mult pentru curățenie, se cheltuiesc  bani mulți și adesea acest lucru nu se  vede.

 

Ordin 1284 din 2012 privind reglementarea programului de vizite al apartinatorilor pacientilor internati.docx (21219)